Selamat datang!! Mohon Maaf Atas Segala Kekasaran Bahasa Dalam Hasil Penulisan Saya. Terima Kasih Kerana Membaca Dan Memberi Komen.

Geng Pengawas

Wednesday, July 3, 2013

Temuduga Ujian Fizikal Konstabel Polis Wanita

Holla ;)

Ada tak baru baru ni yang pergi inteview untuk konstabel wanita. Kalau ada boleh la share pengalaman korang kat sini. Yang akan pergi pada akan akan datang mai sini mai sini nak bagi tips oleh orang yang berpengalaman ni. -______________-

Okay!

First sekali sebelum mula diorang cek fizikal kita dia akan tanya sesiapa yang dah berkahwin? Kalau ada yang dah kahwin boleh balik la sebab dalam surat tu dah tulis dengan jelas nak bujang. Tak kesah la baru akad nikah lepas subuh ke, yang pasti dah jadi isteri orang REJECT ye.

Kalau janda boleh terima sebab kategori bujang kan.

Lepas dah selesai semua diorang akan semak sijil lahir, SPM dengan IC. Kalau takda yang original pandai pandai la korang menjawab.

Lepas semua okay , baru korang akan diberi borang dan isi ye.

Masuk pulak zon cek fizikal iaitu zon paling seram!hahaha

Peringatan penting!!kalau korang rasa berat dengan tinggi korang tak cukup baik jangan datang. Nanti akan membuatkan korang rasa down sangat sangat! better timbang dan ukur ketinggian sebelum dikecewakan. Cewah!

Kalau okay semua sorang pegawai perempuan akan uji kecergasan korang, waktu ni la korang kena buat betul betul! Tunjuk korang punya tahap keaktifan yang paling tinggi. Tudiaaaaaa..

Dia akan tengok tangan korang bengkok ke tak, bahu senget ke tak, jari lurus ke tak dan pastikan telinga korang tu jangan tindik lebih dari satu okey! kalau dapat pegawai yang straighttt memang kena balik awal la jawabnya. Kalaua ada parut parut pembedahan ke luka ke dia akan tanya dan korang kena jawab sampai dia puas hati.

Dah macam pencarian model. Layankan jela.

Bila masuk ujian kecergasan, fuhhhh!! memang rasa neves. Padahal tak teruk macam Ujian Kecergasan Jasmani Kebangsaan (UKJK) untuk inteview jadi cikgu KEMAS yang siap ada lari 2.4 KM tu, tak da pun semua tu. Tak payah risau sangat tapi stamina mau kuat.

Pegawai tu akan suruh korang buat sit-up, pumping, lari ulang alik, lunjur kaki pegang ibu jari dalam kiraan 10, pastu buat bicerp. Tu je kot. Ikut nasib korang la dapat pegawai yang cerewet ke tak.

Yang penting suara mesti kuat masa bagi arahan kawad, kalau suara lembut mendayu dayu lupakan niat nak jadi polis.

Keputusan lulus atau tak ujian kecergasan tu dia akan bagitau jugak pada haritu, kalau lulus dia akan ambil la semua sijil yang dia suruh bawak dan korang tunggu panggilan inteview yang seterusyaaa ..


Jangan korang tanya ye kita lulus kat tak ^_____________^


Semoga berjaya


Notakaki: Ujian untuk lelaki dan perempuan mungkin tak sama ye. Rasanya untuk lelaki lagi kental.hahaha

53 comments:

cik kiwi's said...

lulus ke tak dear? hahahha <-- degil . nak tanya juga

Anonymous said...

sy alhamdulillah lulus.. 4/9 ni temuduga pulak... pening kot nak baca apa x tahu.....

nadya said...

Anon --> tahniahhhh, nebessskan.. nak hadap abang polis nanti..hahahah

span said...

Asalam. Hai. Nanti share eh soalan ape yang akan selalu dia tanya. Heheheheeee :)

Thanks :)

Anonymous said...

salam, saya maria. sy pun dpt temuduga polis yg akan dtg jgk.... 3/10... nnty blh la share kan ape yg die tanye..

siti dirayahk said...

Sya dah lulus,tp tgh blurr ni xtw nk ingt y mn..ad x sape kt kb ni,temudga 8/9 ni??

siti dirayahk said...

Sya dah lulus,tp tgh blurr ni xtw nk ingt y mn..ad x sape kt kb ni,temudga 8/9 ni??

siti dirayahk said...

Ad x sape2 yg interview 8/9 ni??

siti dirayahk said...

Sya dah lulus,tp tgh blurr ni xtw nk ingt y mn..ad x sape kt kb ni,temudga 8/9 ni??

siti dirayahk said...

Sya dah lulus,tp tgh blurr ni xtw nk ingt y mn..ad x sape kt kb ni,temudga 8/9 ni??

siti dirayahk said...

Ad x sape2 interview 8/9 ni?

siti norhafiza said...

sy dpt 19/9 nie,, sy pun xtaw pe nk study..emm

siti norhafiza said...

sy pun dpt 19/9 nie,,,tp xtaw pe nk wat

nadya said...

tahniah korangggg.. cuba tgk fb pdrm. ada gak yg share pengalaman diorang kat sini.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=644535575556753&set=a.546416638701981.130912.161086313901684&type=1&theater

Anonymous said...

saya 29/9 ni kat cheras...nebes sangat

pyqa said...

saya 29/9 .. takot pon ada juga... kalau baik hati share soalan boleh ? heheheh

pyqa said...

sy 29/9 ... kalau baik hati tolong lah share soalan eh ... heheheh

Anonymous said...

Senarai nama ibu bapa dan adk-bradk tu camne ye? dia nk kita buat senarai jer ke?

Anonymous said...

spe yang da g temuduga t bleh share ap yang diaorang tnye..

Anonymous said...

sapa2 yg da pegi intrvw sila share2 k..sy dpt 10/9 ni..#sharing is caring#..:-)

Anonymous said...

saya pon dpt 19/9 ni..ade spe2 kt cni yg dpt sama tmpt ngn saya tak??xtau la nk baca ape..nnti korang yg g awl boleh share kt cni..tengss

Suthakar Ganasen said...

sit up , pumping berapa kali

Suthakar Ganasen said...

sit up , pumping berapa kali

nadya said...

Suthakar ---> dala 5 -10 kali je. tapi mungkin temuduga untuk lelaki lain skit..

Anonymous said...

Blh la share2 sape yg dh lepas interview lisan n bertulis..sye interview 1/10..

Anonymous said...

saya da pegi 4/9 ritu kt kb....alhamdulillah..fizikal lepas...tp tnggu temuduga lisan la plak...bila time fizikal penat mmg xtrasa..sbb kta nervous....

Anonymous said...

jom laaa join group iv pdrm kat wechat

nadyana said...

apa dia punya id wechat?

Anonymous said...

apa soalan ditanya semasa interview...plz share...

My Story said...

Sapa yg dh g tu share la skit ape yg ditanya :)

My Story said...

Ape soalan d

Tsue Aeymmha Jukin said...
This comment has been removed by the author.
Tsue Aeymmha Jukin said...
This comment has been removed by the author.
Tsue Aeymmha Jukin said...
This comment has been removed by the author.
Tsue Aeymmha Jukin said...

sya interview 30/09/2013 ne.. at ipd sandakan. seyesly so nervessss.... saya utamakan baca all bout polis.. sejarah malaysia.. sejarah sabah.. hehe.. dan sedia lah hafal2x semua surah.. niat solat..etc.. menurut info lah :D gudluck all..

Tsue Aeymmha Jukin said...
This comment has been removed by the author.
cik olive said...

jikalau ada rezeki..nila bakal kawan-kawan ak satu hari nnti..mmm...nk tya ..bila last tmdga eh?dlm bln 10 ni ada lg ke?...sp y tau kptsn akn diumumkn bila..penat tgu abam posmen hari2..heheheh :)

Ejoy_zul said...

Salam...insha ALLAH smua bjaya... sedia berkhidmat..

cik olive said...

Ejoy_zul : serius ke smua berjaya..??sebb kat perlis dah rmai yng da kna wat lporan perubtan..tp zai blum dpt pa pe info pun..ke mmg xdpt eh..ada siri ke ni???

cik olive said...

ejoy_zul..nt blh x klu tw pa pe info mcg kt sni.. ceks_zaitun@yahoo.com..

Anonymous said...

Klaw yg da dpt pnggilan utk dokumntasi .. Perlu bwa lporn perubtan ke

Anonymous said...

Sy nak tnya klaw da dpt pnggilan dokumentasi tu , mesti buat lporan perubatan atau drg yg akan buat untk kta nnti

Anonymous said...

rin da bejaya dlm temuduga..n skg just nk tggu wat medical check up je 23 nov ni..wish me luck keyh.... xoxoD

Anonymous said...

Kalau bahasa melayu D tapi lulus SPM boleh dpt tak ? Share sikit =)

Anonymous said...

Sy dah lulus ujian lisan konstabel lelaki..medical pon dah pos ke bukit aman...soalan biasanya bergantung pada sbnarnya...isu semasa,visi misi jabatan dlm PDRM penting...sy siap kena menyanyi dlm dewan tu dan alhamdulillah lulus...

Wany Wany said...

Sis. Masa sesi pemilihan tu ada chck mata x?

Wany Wany said...

Ada chck mata x? Masa mula2 intrview

nadyana said...

Wany, ada je cek mata tapi x detail sgt. Bila dah lulus kn bt medical baru dia cek detail kt hospital

Anonymous said...

sis,sy dah pergi ujian fizikal bulan 2..alhamdulillah...lepas.. n utk ujian kecergasan bila pulak ye...

Fatin Nuraini said...

untuk ujian kecergasan bila pulak ye

Fatin Nuraini said...

untuk ujian kecergasan bila pulak ye

Nur Hafiqah said...

Dia check mata mcm mana tu ?? sorg2, sampai tahap berapa ?

Unknown said...

Nak tanya sikit sis , masa nak g interview tu kena bawak sijil yang original ke ? I mean ic,sijil spm,sijil lahir semua tu.