Selamat datang!! Mohon Maaf Atas Segala Kekasaran Bahasa Dalam Hasil Penulisan Saya. Terima Kasih Kerana Membaca Dan Memberi Komen.

Geng Pengawas

Friday, October 7, 2011

Bajet 2012 | Takda Apa Yang Beza

Bajet dah bentang petang tadi cuma nak dilaksanakan je tahun depan, tak da apa yang bezanya bagi kami pekerja swasta..
Setiap tahun mesti kakitangan kerajaan akan didahulukan, tu yang malas ngadap bajet ni..
Tak de apa yang yang beza.. sama je!!-->Mulai tahun depan, kenaikan gaji tahunan penjawat awam akan ditingkatkan antara RM80 hingga RM320 mengikut gred.

-->Kakitangan kerajaan akan mendapat tambahan BONUS setengah bulan gaji (minimum RM500) bersama gaji bulan Disember 2011. Pesara kerajaan juga akan menerima bayaran bantuan RM500.

-->Mulai 2012, Kerajaan akan memperkenalkan Skim Perkhidmatan Baru Awam menggantikan Skim Saraan Malaysia di mana kenaikan Gaji Tahunan penjawat awam akan ditingkatkan antara RM80 hingga RM320 mengikut gred. 600,000 pesara kerajaan juga akan mendapat kenaikan pencen pesara sebanyak 2% setahun.

-->600,000 pesara kerajaan akan dapat kenaikan pencen pesara sebanyak 2% setahun.

-->Kerajaan akan menawarkan bantuan yuran pengajian kepada penjawat awam untuk menyambung pengajian kepada 5,000 pengajian ijazah sarjana & 500 bagi doktor falsafah.

-->Umur bersara wajib kakitangan awam dinaikkan dari umur 58 tahun kepada 60 tahun.


Pekerja swasta ada?? apa plak takdanye.. ada..

-->Pelepasan cukai sedia ada ke atas caruman Skim Persaraan Swasta diperkenalkan untuk menjamin kesejahteraan pesara.

Kerajaan juga akan memansuhkan yuran pendidikan rendah & menengah di semua sekolah kerajaan jadi lepas ni tak da alasan lagi rakyat Malaysia tak ke sekolah. Mungkin dulu ada yang tak mampu nak bayar yuran, sekarang sume dah free!! setiap pelajar juga akan diberi bantuan setiap sorang RM100..

Apa yang bagusnya bajet kali ni banyak peruntukan yang di khaskan untuk golongan berpendapatan rendah, warga emas, golongan OKU dan seluruh rakyat Malaysia!!


p/s --> bersyukur dengan apa yang ada!! pssst.. banyak gak duit kerajaan noh!!
No comments: