Selamat datang!! Mohon Maaf Atas Segala Kekasaran Bahasa Dalam Hasil Penulisan Saya. Terima Kasih Kerana Membaca Dan Memberi Komen.

Geng Pengawas

Monday, August 16, 2010

Beza Zaman Dulu & Sekarang | Part 1

Salam sume..
Dah berbuka belum?hahahah
Memang melampau la klu da pukul 10 malam pun tak berbuka lagi..

Okey.. okey tak mo menyimpang dari tajuk...

Dalam episod 1*macam drama lak..hahaha nie Cik Nad nak share dengan sume antara beza zaman tok nad0k dengan zaman sekarang dalam bab-bab adat perkahwinan..hehehe..




Bab 1--> Mencari pasangan
Zaman dulu : kebanyakkannya sume mak ayah yang carikan.. Time tu anak2 dara sume terperuk dalam umah.. Tak sempatnye nak ng0rat2.. Susah2 sangat mak yah kawenkan je dengan sedara mara sendiri.
Zaman Sekarang: Sume dah da pasangan masing2, anak2 dara dan teruna masih lagi d0k terperuk akt umah.. Tapi sume sibuk berchatting.. Time tu la nak ng0rat cari pasangan la konon..heheeh


Bab 2--> Merisik
Zaman Dulu : Klu berkenan dengan anak2 org nie kena la g merisik dulu takut2 kekasih, tunang atau bini orang ker..
Zaman Sekarang: Nak g merisik macam buang masa je erk.. Da comfirm2 la si polan bercinta dengan si pulun..ehehe takkan hak orang laen plak kot.. Memang nak cari nahas..


Bab 3--> Bertunang

Zaman Dulu: Sume family yang uruskan dari bab merisik sampai la bertunang.. Klu nak beli cincin tue sampai kena ukur jari si lelaki.. Konon2nya klu jari manis si perempuan sama besar dengan jari kelingking si lelaki tandanya ada jodoh kuat.. Tak tau la fakta ke auta!! Time hari bertunang jer si lelaki duduk tak senang kat umah..
Zaman Sekarang: Sume g beli berdua-duaan.. Sampaikan cincin pun p beli sendiri.. Bakal mak mertua cuma g sarung jer kat jari..kekeTime nak p bertunang siap bawak family tunjuk jalan g p umah si bakal tunang... Maju tul!!


Bab 4 --> Kawen
Zaman Dulu : Time nie bunga telur digunakan sebagai cenderahati kepada para jemputan.. Tu pun  balut dalam plastik warna2 jer...
Zaman Sekarang: Kebanyakkannya tak guna dah kaeah lama bagi bunga telur.. Skang da moden.. sume bagi coklat la, cupcake la.. Macam2 g laa....


Bab 5 -->Penceraian!!!
Kenapa zaman sekarang lebih banyak berlak penceraian dari zaman dulu.. Padahal pasangan sume atas pilihan sendiri bukan macam zaman dahulu kala..huhuhu.. Apa2 pun sem0ga kebahagiaan yang dibina berkekalan.. cewahhhhhhhhhh.. Ko tak kawen g Nad pandai la ko merapu..huhuh




Sekian sahaja enty merapu.. ta daaaaa

3 comments:

Zairie Husin said...

mmg berbeza :D

my recent post:
waka waka kini laka laka???

Tomato Gurl's Life said...

betul memang berbeza...dulu anak dara pemalu...skang nak cari anak dara susah kot..semua duk buang anak...

cik kumbang said...

betul3 (^^,)